Geothermie in Veenendaal: dichterbij dan je denkt?

afbeelding van https://www.warmte365.nl/nieuws/geothermie-tot-in-de-kern-65a8afb1.html
Project van CLV Havo 4 SDG 7 Betaalbare en duurzame energie

Onderzoeksvraag

Wij zijn Stan en Xiao Zhong, leerlingen van het CLV. Ons onderzoek gaat over geothermie en de mogelijkheden van geothermie bij het verduurzamen van Veenendaal en haar omgeving.

Hoe werkt geothermie?

Hoe dieper je in de aarde gaat, hoe warmer het wordt. De warmte diep in de aarde komt van verschillende bronnen:

Warmte dat is ontstaan door de vorming van de aarde

Tijdens het vormen van de aarde kwam er veel warmte vrij door het samensmelten van gesteente en het vormen van lagen in de aarde. De warmte die toen was geproduceerd is nu nog steeds aanwezig en draagt bij aan de totale warmte van de aarde.

Warmte door radioactief verval

Er bevindt zich geen tekort aan radioactieve elementen in de aardmantel. De elementen die het meest bijdragen aan de interne warmte van de aarde zijn uranium, thorium en kalium-40.  Tijdens het radioactief verval verandert de opmaak van de celkern en komen er protonen en neutronen los. Door dit proces komt er veel warmte vrij.

Warmte door gravitatie-energie

De aarde trekt zichzelf continu samen door de zwaartekracht die het op zichzelf uitoefent. Gravitatie-energie zorgt niet voor een grote hoeveelheid warmte, maar het draagt wel mee aan de totale warmte.

Geothermie gebruikt deze aardwarmte om water op te warmen. Dit proces wordt in geothermische centrales uitgevoerd. Het proces wordt mogelijk gemaakt door een buizensysteem onder de grond. Deze buizen zijn gemaakt om vloeistof rond te pompen van de centrale naar dieper in de grond.

Er zijn 3 soorten geothermie

Ondiepe geothermie

Bij ongeveer 500 meter in de grond hangt de temperatuur rond de 15 graden Celsius.

Diepe geothermie

Bij ongeveer 1000 meter in de grond hangt de temperatuur rond de 40 graden Celsius.

Ultradiepe geothermie

Bij ongeveer 4000 meter in de grond kan de temperatuur stijgen tot soms wel 130 graden Celsius.

De vloeistof die wordt rondgepompt in het buizensysteem is een mengsel van water en antivries. De vloeistof wordt dieper de grond in gepompt om door de aardwarmte opgewarmd te worden. De nu opgewarmde vloeistof wordt weer omhoog gepompt.

Wanneer de vloeistof boven aankomt, gaat het de warmtepomp in. De warmtepomp verhit de al verwarmde vloeistof zodat het warm genoeg is om gebruikt te worden, bijvoorbeeld in radiatoren en vloerverwarmingen. De vloeistof wordt dan vervoerd via een warmtenet; een systeem van waterleidingen dat verwarmd water rondpompt naar woningen en gebouwen.

7: Betaalbare en duurzame energie

Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen

Wat kost het om geothermie toe te passen?

De exacte hoeveelheden zijn nog niet bekend, maar we kunnen wel factoren noemen die invloed zullen hebben op hoe duur het zal zijn. We hebben zowel de factoren voor bedrijven als de factoren voor consumenten bepaald.

Factoren bij bedrijven

Factoren bij consumenten

Over Veenendaal

Veenendaal ligt in een gebied waar het mogelijk is om proefboringen te doen voor geothermie. Dit betekent dat de grond geschikt is voor het winnen van aardwarmte.

Ondanks de geschiktheid van de grond is Veenendaal nog niet begonnen met boren. Ze wachten eerst op de resultaten van de proefboringen in Ede. Pas als deze resultaten bekend zijn, zal Veenendaal starten met hun eigen proefboringen.

“De grond in Veenendaal is geschikt voor het winnen van aardwarmte.”

In de provincie Utrecht wordt veel onderzoek gedaan naar geothermie, omdat veel grond geschikt lijkt voor deze vorm van energie. Er zijn verschillende projecten in ontwikkeling. Het project in Nieuwegein is het verst gevorderd en daar worden al specifieke locaties uitgezocht voor geothermiecentrales.

Gemeente Veenendaal is ondertussen gestart met twee proefboringen aan de zuiderkade en bij de Klomp. Veenendaal heeft een warmtenet in de wijk Veenendaal Oost en op dit moment wordt een warmtenet aangelegd in de nieuwe wijk De groene grens.

Samenwerking

Aan deze pagina werkten onderstaande partners mee

Delen is lief!

We vinden het leuk als je deze pagina deelt met je netwerk!

Vorig artikel Volgend artikel