Leerlingen van het Rembrandt College upcyclen hoeden voor toneelstuk over Veenendaal

De leerlingen laten trots hun hoedencreaties zien.
Praktijkgericht leren Project van Rembrandt SDG 12. Verantwoorde consumptie en productie

Leerlingen van het Rembrandt College upcyclen hoeden voor toneelstuk over Veenendaal

Lappen stof liggen verspreid over de tafels. Leerlingen rijgen geconcentreerd borduurgaren door een hoed. Het lokaal in het Spectrum is omgetoverd tot een waar hoedenatelier waar de mooiste creaties ontstaan. Bij het Rembrandt College draait het deze week om cultuur. Leerlingen maken kennis met verschillende kunstvormen, en een workshop hoeden upcyclen past goed in het programma. Een week waarin niet alleen cultuur centraal staat, maar ook duurzaamheid een rol speelt.

Upcycling is onderdeel van het toneelstuk 'Het verhaal van Veenendaal'

De eerstejaars beginnen met een schets. Ze mogen zelf het ontwerp bedenken of een hoed maken voor ‘Het verhaal van Veenendaal’ - een toneelstuk wat nog in de maak is over de geschiedenis van Veenendaal. Daarna gaan de jongeren enthousiast aan de slag. Hoeden en petten worden grondig bekeken en de tassen met stof worden binnenstebuiten gekeerd. Er is genoeg materiaal: knopen, ritsen, touw en de leerlingen hebben zelf ook spullen meegenomen om te hergebruiken. Mirthe vertelt: “Ik heb mijn oude shirt meegenomen en die ga ik gebruiken voor de rand van de hoed.”

“Ik heb mijn oude shirt meegenomen en die ga ik gebruiken voor de rand van de hoed.”

De workshop wordt gegeven door Bianca Kleijer. “De boodschap die we willen meegeven is dat er al genoeg spullen op de wereld zijn.” Daarom komen bijna alle materialen die vandaag gebruikt worden niet uit de winkel. “Alle hoeden komen bij Dorcas vandaan, de vrijwilligster was ontzettend blij dat al deze exemplaren een nieuwe bestemming kregen.” Bianca grapt dat zelfs de potloden tweedehands zijn, het zijn de afgedankte potloden van de school van haar zoon.

“De boodschap die we willen meegeven is dat er al genoeg spullen op de wereld zijn.”

Leerlingen zijn druk in de weer met het versieren van de hoeden.
Bianca helpt de jongeren waar nodig.
Van schets tot eindresultaat, deze hoed lijkt sprekend op het voorafgaande ontwerp.
Bianca assisteert de dames met borduren.

Nieuwe waarde door hergebruik materialen

Upcyclen betekent dat je oude spullen een nieuw leven geeft. In dit geval gebruiken de leerlingen afgedankte stoffen en kledingstukken om hun hoeden te versieren. De nette hoeden worden op hun beurt omgetoverd tot kostuums voor het toneelstuk. Anna is ijverig in de weer: “Ik vind het leuk om van oude dingen weer mooie nieuwe dingen te maken.” Ook Mirthe is enthousiast: “Ik vind dat we vaker dingen moeten hergebruiken want het helpt zeker een stukje mee.” De dames raden andere jongeren aan om het gewoon eens te proberen. “Zelfs als je geen inspiratie hebt, kan een oud kledingstuk zomaar weer iets heel moois worden.”

“Ik vind het leuk om van oude dingen weer mooie nieuwe dingen te maken.”

12: Verantwoorde consumptie en productie

Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen

Onderdeel ABC-onderwijs

De workshops zijn onderdeel van het ABC-onderwijs, wat staat voor actualiteit, burgerschap en cultuur. Anne Rouwmaat, cultuurcoördinator: “Ze maken van oude kleding en hoedjes nieuwe kostuums. Dat doen ze voor ‘Het verhaal van Veenendaal’, een community project wat nog in de kinderschoenen staat maar ik denk dat we hier al een mooi begin hebben gemaakt.” Dat duurzaamheid betrokken is, is niet zomaar. “Het is één van de grote thema’s van deze tijd en we merken dat leerlingen er zelf ook mee bezig zijn.” Met deze workshops hopen ze dat de leerlingen ervaren dat je met creativiteit, samenwerking en aandacht iets moois kunt maken van spullen die er al zijn.

“Het is één van de grote thema’s van deze tijd en we merken dat leerlingen er zelf ook mee bezig zijn.”

Samenwerking

Aan deze pagina werkten onderstaande partners mee

Delen is lief!

We vinden het leuk als je deze pagina deelt met je netwerk!

Volgend artikel