Een groot tekort aan woningen vraagt om veel nieuwbouw, maar kan dat ook duurzaam? Flora, Josephine, Danique en Suzanna gingen de uitdaging aan om op alle fronten een zo duurzaam mogelijk project te bedenken. “Een huis ontwerpen met duurzaamheid als belangrijkste prioriteit is een belangrijke stap naar een duurzamer leven.”
Het project draait om bewuste keuzes voor een duurzaam huis en dient als voorbeeld voor toekomstige bouwprojecten.
Als eerste hebben we gebrainstormd over de indeling. Een hoop ideeën passeerden de revue, de één geschikter dan de ander. Uiteindelijk wisten we het: twee huishoudens in één gebouw. Beide gezinnen krijgen twee verdiepingen met een eigen buitenruimte. De onderste bewoners krijgen een vide; de bovenste een dakterras. Door de woning zo in te delen, bespaart het ruimte.
Verder beschikt het gebouw over grote ramen van trippelglas. Dat zorgt niet alleen voor goede isolatie, maar ook voor meer lichtinval, wat het stroomverbruik vermindert. Alle keuzes die we hebben gemaakt, maken het huis zo milieuvriendelijk mogelijk.
Het huis moet natuurlijk ook op een duurzame manier gebouwd worden. Enthousiast gingen we op onderzoek uit naar wat de meest geschikte grondstoffen zouden zijn. We kwamen erachter dat hout de beste optie is voor het skelet van het huis. Hout is een hernieuwbare grondstof die minder water gebruikt en minder broeikasgassen uitstoot. Het is niet alleen duurzamer dan traditionele bouwmethoden, maar bespaart ook kosten.
Voor de isolatie van het huis hebben we gekozen voor schapenwol, een natuurlijk en duurzaam alternatief voor synthetische isolatie. Schapenwol biedt uitstekende thermische isolatie. In de winter blijft je huis warm en in de zomer koel. Dat is toch ideaal? Deze keuze zorgt ervoor dat het energieverbruik lager is.
Hoe maken we Veenendaal inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam
De gebouwde omgeving veroorzaakt momenteel circa 40 procent van de CO2-uitstoot en dat heeft veel impact op de gezondheid van mens en dier. We willen grondstoffen daarom efficiënter inzetten; ook willen we tweederde van de energie besparen. Tegelijkertijd moeten onze steden beter tegen wateroverlast en hittestress kunnen. Want de klimaatverandering is er al.
Om het huis volledig duurzaam te maken, hebben we gekeken naar andere onderdelen van het huis. Allereerst moeten er natuurlijk zonnepanelen op het dak, zodat het huis grotendeels op zonne-energie kan draaien. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en kunnen volledig gerecycled worden. Win-win dus.
Daarnaast is er gekozen voor een waterbuffer die regenwater opvangt voor het doorspoelen van het toilet en het gebruik van de wasmachine. Dat bespaart veel drinkwater.
Voor de biodiversiteit en het verminderen van CO2-uitstoot hebben we voor een groen dak gekozen dat regenwater absorbeert en de omgevingstemperatuur verlaagt. Ook hebben we een moestuin op het dakterras en groene gevels met bijenhotels geplaatst. Ook willen we een warmtepomp in het huis in plaats van een cv-ketel, en wat ons betreft is ons huis dan helemaal klaar voor de toekomst.