We vonden dit een leuke opdracht, omdat we hier veel vrijheid in hadden om zelf keuzes te maken.
Het huis heeft grote ramen aan de zuidkant voor passieve zonneverwarming in de winter. De zonnepanelen wekken energie op, met batterijen in de kelder voor opslag van overtollige energie. Daarnaast gebruiken we een warmtepomp en vloerverwarming voor een efficiënte verwarming. Een slimme thermostaat helpt energie te besparen.
Hoe maken we Veenendaal inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam
De gebouwde omgeving veroorzaakt momenteel circa 40 procent van de CO2-uitstoot en dat heeft veel impact op de gezondheid van mens en dier. We willen grondstoffen daarom efficiënter inzetten; ook willen we tweederde van de energie besparen. Tegelijkertijd moeten onze steden beter tegen wateroverlast en hittestress kunnen. Want de klimaatverandering is er al.
We isoleren het huis door gebruikt e maken van HR+++ glas en cellulose-isolatie. De cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier. De vloer is van afgewerkt met bamboe wat ook geschikt is voor vloerverwarming.
Het dak is bedekt met mos, wat water absorbeert en CO₂ omzet in zuurstof en het slaat waterop.
Groenafval wordt gecomposteerd voor gebruik in de tuin. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet door te spoelen.
De samenwerking tussen de materialen, zonnepanelen en warmtepomp zorgt voor een goede balans, waarbij isolatie kosten bespaart en hergebruik van materialen mogelijk maakt. Het groene dak draagt bij aan de biodiversiteit en wateropslag bespaart drinkwater. Het huis is groter dan oorspronkelijk gepland om duidelijkheid te bieden in het ontwerp.
Een duurzaam huis is een goede investering voor de toekomst, zowel economisch als ecologisch, en verbetert de woonkwaliteit van de bewoners.